OBERTA LA CONVOCATÒRIA DE PROPOSTES D’EXPERIMENTS 2021-I

La convocatòria de propostes pel cicle 2021-I estarà oberta fins el 7 de setembre. Aquesta convocatòria cobreix els experiments des del gener fins el juny de 2021, a excepció de BL13-XALOC, que cobrirà tot l’any.

Llegir més...

UNA DOBLE HÈLIX ARTIFICIAL PEL CONTROL GEOMÈTRIC DE LA QUIRALITAT MAGNÈTICA

Un estudi publicat a ACS Nano demostra la impressió d’una quiralitat 3D complexa a escala nanomètrica utilitzant tècniques d’avantguarda per a la seva fabricació i la microscòpia magnètica de la línia de llum MISTRAL de l’ALBA. Els resultats mostren el possible control de la configuració magnètica amb morfologies geomètriques que presenten quiralitat 3D i obren una nova via pel nanomagnetisme aplicat. La investigació ha estat resultat d’una col·laboració d’equips de recerca de les universitats de Cambridge, Glasgow i Zaragoza, el Sincrotró ALBA i el Lawrence Berkeley Laboratory.

Llegir més...

ALBA REPRÈN TOTES LES SEVES ACTIVITATS PRESENCIALS

ALBA reprèn totes les seves activitats presencials i el conjunt de tot el personal ja pot venir a les instal·lacions. Es tenen en especial consideració les pautes de seguretat, i les mesures de precaució per la COVID-19 són obligatòries i estan definides en base a les oficials dictaminades per les autoritats i adaptades a la realitat d'ALBA, enfortint la mitigació de riscos. Se segueix permetent el teletreball, així com la flexibilitat en les hores de treball de forma justificada.

Llegir més...

OPTIMITZANT LA PRODUCCIÓ D'ORGANOSILANS AMB ÀTOMS AÏLLATS CATALÍTICS

Un equip de recerca internacional d'Alemanya i Espanya ha demostrat que la combinació d'àtoms aïllats catalítics de ruteni (Ru) i rodi (Rh) estabilitzats sobre la superfície de diòxid de ceri (CeO2) creen un efecte sinèrgic permetent una reacció en tàndem d'isomerització -hidrosililació d'olefina altament selectiva. El procés té especial rellevància des d'un punt de vista industrial, ja que les olefines s'utilitzen com a material de partida per a la síntesi de plàstics, a més, el catalitzador es pot reciclar i reutilitzar fàcilment.

Llegir més...

LA TRICINA COM A POSSIBLE POTENCIADOR DEL TRACTAMENT DEL CÀNCER DE PELL BASAT EN CISPLATÍ

Un estudi dirigit per un equip de l'Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí, en estreta col·laboració amb el Sincrotró ALBA, ha demostrat que l'ús de tricina com adjuvant per a la quimioteràpia amb cisplatí augmenta l'efectivitat del fàrmac contra el carcinoma cutani de cèl·lules escamoses. Aquest estudi publicat a PLOS ONE ha avaluat l'efectivitat de diversos tractaments observant els canvis en les estructures internes de les cèl·lules amb la línia de llum MISTRAL de l’ALBA.

Llegir més...