S'INICIA EL PROCÉS DE MUNTATGE DE LA LÍNIA DE LLUM LOREA

Sou a: Inici / Actualitat / NOTÍCIES / S'INICIA EL PROCÉS DE MUNTATGE DE LA LÍNIA DE LLUM LOREA
La novena línia de llum del Sincrotró ALBA arriba a l'últim pas abans de començar el període de proves: acoblar tots els instruments òptics. La línia de llum, cofinançada amb fons FEDER, oferirà la tècnica ARPES (espectroscòpia de fotoemissió d'angle resolt) a usuaris oficials a finals de 2020.

Cerdanyola del Vallès, 21 d'octubre de 2019. La construcció d'una línia de llum en un sincrotró és un procés llarg. Aconseguir un disseny precís i una definició minuciosa de les especificacions tècniques, preparar licitacions i buscar l'equip científic apropiat per al projecte són algunes de les fites que s'han d'aconseguir abans de començar a muntar la gran quantitat de components que té una línia de llum.

En els darrers mesos, la línia de llum LOREA s'ha anat transformant progressivament, arribant ara a l'etapa final. El detector d'electrons s'està acoblant i provant, la mecànica del mirall de re-enfocament i la ranura que serveix per definir el punt del feix a la mostra i la resolució d'energia dels experiments estan ja instal·lats, i el monocromador - que s'ha desenvolupat internament -, ha estat parcialment col·locat en la línia de llum.

"Estem seguint el cronograma previst, amb la instal·lació d'alguns components de la línia de llum i la posada en marxa del dispositiu d'inserció, i esperem tenir tots els components acoblats a principis de 2020. En aquest moment, començarà la posada en marxa de la part òptica de la línia de llum i podrem provar com funciona abans d'obrir la línia a usuaris oficials a finals de 2020", diu Massimo Tallarida, científic a càrrec de LOREA.

LOREA oferirà la tècnica ARPES (espectroscòpia de fotoemissió d'angle resolt a alta resolució) a la comunitat científica que estudia l'estructura electrònica dels materials. En particular, aquesta línia de llum serà molt útil per analitzar matèria topològica, grafè, superconductors d'alta temperatura i altres materials avançats.

La línia de llum de LOREA està formada per una cambra central amb distribució radial a la qual es connecten tots els altres equips, incloses les càmeres per a la deposició i caracterització in situ en ultra-alt buit (UHV), la deposició a alta pressió (deposició química de vapor (CVD) i deposició de capa atòmica (ALD) i deposició de molècules orgàniques. El crio-manipulador de 6 eixos està dissenyat per assolir temperatures millors que 10K. "Dissenyar aquesta línia de llum ha estat un repte perquè la tècnica en si és complexa i, a més, hem proposat una línia de llum molt completa que inclou molts moviments automàtics, opcions d'experimentació molt variades i un hardware i software específicament desenvolupat a l'ALBA per executar l'equip ", continua Massimo Tallarida.

 

IM_LOREA_Exp_Hucth_2  IM_LOREA_Exp_Hucth_1  

L'equip del Taller i Logística (divisió d'Enginyeria) instal·lant la slit de LOREA.

IM_ERDFLogoGENCAT                         IM_GENCAT_SUR_Logo 

El projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.

arxivat sota: ,