MAGNETISME DE MOFS QUE INCORPOREN COMBINACIONS A LA CARTA DE MÚLTIPLES CATIONS D’ELEMENTS RARS

Un equip de recerca internacional, format per personal dels centres ICMAB, EUSS, ICN2, INMA, ICMM, ALBA i de la Universitat de Southampton, ha descobert un mètode per sintetitzar estructures metal·lo-orgàniques (MOFs) basades en carborà incorporant qualsevol combinació desitjada de múltiples ions rars. S'han descrit les propietats òptiques, tèrmiques i magnètiques d'una MOF multi-metàl·lica que inclou 8 ions rars diferents com a prova de concepte. Es va usar espectroscòpia XAS i XMCD a la línia de llum BOREAS d'ALBA per caracteritzar les propietats magnètiques individuals dels 8 ions. Aquest enfocament innovador permet la multifuncionalitat a la carta. A més, aquestes MOFs multi-metàl·liques recentment descobertes podrien tenir aplicacions potencials en camps com la informàtica quàntica, la luminescència, la antifalsificació i la termometria.

Llegir més...

PRIMERA PUBLICACIÓ AMB DADES DEL MICROSCOPI CRYO-TEM: OBSERVANT ENZIMS QUE CONTROLEN L’ADN

Un grup del Centro de Investigaciones Biológicas Margarita Salas (CIB-CSIC) ha emprat el microscopi electrònic dedicat a la biologia estructural de la nova plataforma JEMCA, ubicada al Sincrotró ALBA, per estudiar a nivell atòmic les transposases, enzims que catalitzen reordenaments de l’ADN en les cèl·lules. Els resultats han estat publicats a la revista Nature Communications.

Llegir més...

NOUS AVENÇOS EN NANOCATALITZADORS D'OR A LA LÍNIA DE LLUM DE NOTOS

Un equip de la TU Wien ha estudiat l'evolució estructural de catalitzadors basats en nanopartícules d'or durant el pretractament i en condicions de reacció. Els resultats, publicats a la revista Physical Chemistry Chemical Physics, són els primers reportats de la línia de llum NOTOS.

Llegir més...

MICROORGANISMES MAGNETOTÀCTICS ESTUDIATS A TRAVÉS DE LA CIÈNCIA DE MATERIALS I TÈCNIQUES D'IMATGE AVANÇADES

Un estudi revela nous fets sobre la simbiosi entre organismes microbians. Se sap que els microorganismes tenen propietats magnètiques que els permeten navegar col·lectivament en els sediments. Ara, un nou treball obre el camí per aplicar enfocaments interdisciplinaris entre la ciència de materials i aquests microorganismes per entendre els mecanismes associats a l'aparició de noves funcions biològiques. Anàlisis fets a la línia de llum MISTRAL del Sincrotró ALBA han contribuït a entendre com els bacteris simbionts interactuen físicament amb el seu hoste i l'origen de les propietats magnètiques del conjunt.

Llegir més...

SINTETITZAT UN NOU CATALIZADOR AMB PROPIETATS CLAU PER RESOLDRE PROBLEMES AMBIENTALS

Una investigació liderada per l'Institut de Tecnologia Química – CSIC-UPV ha descobert un nou catalitzador que permet la hidrogenació del diòxid de carboni a metà amb avantatges mai vistos fins ara. Aquest nou catalitzador, l'estructura i el mecanisme del qual s'han entès mitjançant l'ús de diferents tècniques del Sincrotró ALBA, es pot emprar per a la producció de metà, prometedor portador d'energia per a l'emmagatzematge d'hidrogen.

Llegir més...