MAGNETISME DE MOFS QUE INCORPOREN COMBINACIONS A LA CARTA DE MÚLTIPLES CATIONS D’ELEMENTS RARS

Un equip de recerca internacional, format per personal dels centres ICMAB, EUSS, ICN2, INMA, ICMM, ALBA i de la Universitat de Southampton, ha descobert un mètode per sintetitzar estructures metal·lo-orgàniques (MOFs) basades en carborà incorporant qualsevol combinació desitjada de múltiples ions rars. S'han descrit les propietats òptiques, tèrmiques i magnètiques d'una MOF multi-metàl·lica que inclou 8 ions rars diferents com a prova de concepte. Es va usar espectroscòpia XAS i XMCD a la línia de llum BOREAS d'ALBA per caracteritzar les propietats magnètiques individuals dels 8 ions. Aquest enfocament innovador permet la multifuncionalitat a la carta. A més, aquestes MOFs multi-metàl·liques recentment descobertes podrien tenir aplicacions potencials en camps com la informàtica quàntica, la luminescència, la antifalsificació i la termometria.

Llegir més...

ALBA PREPARA UN NOU SISTEMA DE RF PER AUGMENTAR  LA VIDA ÚTIL DEL FEIX D’ELECTRONS

El grup de radiofreqüència (RF) de l’ALBA ha dissenyat i fabricat una nova cavitat RF de 3r harmònic. Augmentarà significativament el temps de vida del feix d’electrons dins l’anell d’emmagatzematge i l’estabilitat del feix serà més gran, tant de l’actual Sincrotró ALBA com del futur ALBA II. El prototip de la cavitat RF va passar satisfactòriament els primers testos i ara es troba instal·lada a l’accelerador del sincrotró BESSY II a Berlín per a ser provada amb feix, en el marc d’una col·laboració establerta amb els laboratoris alemanys HZB i DESY per a aquest propòsit.

Llegir més...

PRIMERA PUBLICACIÓ AMB DADES DEL MICROSCOPI CRYO-TEM: OBSERVANT ENZIMS QUE CONTROLEN L’ADN

Un grup del Centro de Investigaciones Biológicas Margarita Salas (CIB-CSIC) ha emprat el microscopi electrònic dedicat a la biologia estructural de la nova plataforma JEMCA, ubicada al Sincrotró ALBA, per estudiar a nivell atòmic les transposases, enzims que catalitzen reordenaments de l’ADN en les cèl·lules. Els resultats han estat publicats a la revista Nature Communications.

Llegir més...

NOUS AVENÇOS EN NANOCATALITZADORS D'OR A LA LÍNIA DE LLUM DE NOTOS

Un equip de la TU Wien ha estudiat l'evolució estructural de catalitzadors basats en nanopartícules d'or durant el pretractament i en condicions de reacció. Els resultats, publicats a la revista Physical Chemistry Chemical Physics, són els primers reportats de la línia de llum NOTOS.

Llegir més...

ALBA CELEBRA EL SEU WORKSHOP INDUSTRIAL 2023 DEDICAT A LA QUÍMICA I ALS MATERIALS RECICLABLES

Unes 45 persones de 20 empreses van visitar el Sincrotró ALBA el passat divendres per a participar en una jornada en què van poder conèixer de primera mà com les tècniques de sincrotró s’utilitzen per a investigar i desenvolupar materials químics reciclables, així com metalls, plàstics, catalitzadors, pigments, entre d’altres, per impulsar la innovació en la indústria.

Llegir més...