L’IRTA I EL SINCROTRÓ ALBA COL·LABOREN EN L’ESTUDI D’UN NOU BIOMATERIAL COM A DESCONTAMINAT DE METALLS PESANTS

El projecte es basa a analitzar les propietats bioquímiques d’aquest biomaterial, i el seu possible ús per a absorbir i inmobilitzar metalls pesants d’aigües contaminades. Es tracta del primer cop que l’IRTA (Institute of Agrifood Research and Technology) i el Sincrotró ALBA estableixen una col·laboració científica.

Llegir més...

INVESTIGADORS DISSENYEN UN SISTEMA BASAT EN NANOTECNOLOGIA CAPAÇ DE TRANSPORTAR METÀ A MENOR PRESSIÓ I COST

El material està basat en un sistema organometàl·lic i ofereix una alternativa al transport de gas natural, així com als vehicles que funcionen tant amb el gas com a combustible (turismes, autobusos i vaixells). Algúns dels experiments es van portar a terme a la línea de llum MSPD del Sincrotró ALBA.

Llegir més...

PRIMERS EXPERIMENTS D’ALTA PRESSIÓ EN LA LÍNIA DE LLUM MIRAS

Un estudi publicat en el Journal of Physical Chemistry C mostra per primera vegada la combinació de dues tècniques de llum de sincrotró per estudiar el comportament a alta pressió d’un iodat: la difracció de pols amb raigs X i la microespectroscòpia FTIR. Aquest és el primer experiment realitzat a MIRAS en condicions extremes utilitzant el rang de freqüència de l’infraroig llunyà, i il·lustra la sinergia de la microespectroscòpia infraroja amb d’altres tècniques disponibles a ALBA, en particular a la línia de llum MSPD, com a mètode analític complementari.

Llegir més...

PRIMERS FOTONS EN EL PRIMER MIRALL DE LOREA

Avui la línia de llum LOREA ha vist els seus primers fotons. L’ondulador el·líptic, que produeix raigs X de polarització variable, operant inicialment amb l’espai magnètic obert, ha generat els primers fotons que han arribat al primer element òptic de la línia: un mirall pla anomenat M1, llur funció principal és absorbir tota la radiació no desitjada produïda en l’accelerador. Finalment, aquests fotons s’han reflectit en una pantalla de fòsfor.

Llegir més...

UN EQUIP CIENTÍFIC DEL CSIC ESTUDIA AL SINCROTRÓ ALBA POTENCIALS FÀRMACS CONTRA LA COVID-19

Un equip del Centre d'Investigacions Biològiques Margarita Salas (CIB-CSIC) utilitza llum de sincrotró per estudiar el possible efecte d'un fàrmac antitumoral d'ús clínic sobre el cicle vital de coronavirus SARS-CoV-2. El fàrmac interrompria el transport de virus a l'interior de la cèl·lula, bloquejant la seva replicació. L'experiment s'ha dut a terme a la línia de llum NCD-SWEET de Sincrotró ALBA.

Llegir més...