PRIMERS FOTONS DE LLUM A FAXTOR

Sou a: Inici / Actualitat / NOTÍCIES / PRIMERS FOTONS DE LLUM A FAXTOR
FaXToR, la que serà la 13a línia de llum del Sincrotró ALBA i actualment en construcció, ha rebut per primera vegada llum de sincrotró a la seva cabina òptica. És un èxit molt important per a la línia de llum i els seus científics –Alessandra Patera (responsable de la línia), Federico Cova i Victorien Bouffetier–, aconseguit gràcies a la feina de moltes persones. Felicitats a tothom que ha contribuït a aquesta fita! Aquest projecte ha estat cofinançat amb fons FEDER.

 IM-FaXToR-1IM-FaXToR-2
Esquerra: imatge de la radiació produïda pel dispositiu d'inserció de FaXToR amb un corrent de 250mA a l’anell d’emmagatzematge, el wiggler a la mínima separació i amb una combinació de filtres que absorbeix el 30% de la potència total. Dreta: fotografia de l’equip científic de FaXToR amb la Directora de l'ALBA, Caterina Biscari, a la cabina de control de la línia. Alessandra Patera mostra la marca del primer feix de fotons a la pantalla de fluorescència situada a la cabina òptica, presa amb només 50 mA de feix d'electrons a l'anell d'emmagatzematge.


Cerdanyola del Vallès, 22 de febrer 2024
El passat 12 de febrer es va fer arribar la primera llum de sincrotró a la línia de llum FaXToR. L'obturador de línia o front end (la part de dins del túnel accelerador que connecta l'anell d'emmagatzematge per on passen els electrons amb la línia de llum) es va obrir per transferir els fotons, produïts pel dispositiu d'inserció (un wiggler multipol al buit), a l'element òptic principal de la línia: un monocromador de cristall de doble capa.

La posada en marxa va començar a les 7 del matí, amb el corrent de l'anell d'emmagatzematge ajustat inicialment a valors molt baixos (1 mA), per provar el sistema amb una potència baixa. En il·luminar-se amb el feix de fotons, els elements òptics de la línia van començar a desgasificar les espècies químiques adsorbides a la seva superfície, degradant així la pressió a la cambra de buit. Seguint el pla previst, el corrent de l'anell d'emmagatzematge es va anar augmentant lentament, i mentrestant es comprovava constantment que la temperatura dels elements òptics i la pressió dins de la cambra de buit es mantinguessin dins dels límits acceptables. Finalment, es va arribar fins el corrent nominal de l'anell de 250 mA.

Després de l’èxit del dia 12, les tasques van continuar el 18 de febrer. Amb un corrent a l’anell d’emmagatzematge de 250 mA, el dispositiu d'inserció es va ajustar lentament i acurada als valors nominals d'operació de la línia de llum. La radiació de sincrotró va ser confinada i absorbida pel blindatge de plom de la cabina òptica. A més, el Servei de Protecció Radiològica de l’ALBA va col·locar detectors de radiació dins de la cabina òptica i a la zona experimental del voltant de FaXToR. També es va confinar la zona durant els dos dies de posada en marxa de la línia.

Totes les divisions d'ALBA han treballat conjuntament per aconseguir aquesta posada en marxa de FaXToR: des del personal d’acceleradors que opera la màquina i el front end, fins els tècnics de taller, preparant el buit a la línia de llum i comprovant el seu estat durant la posada en funcionament; enginyeria i infraestructures encarregant-se de tots els elements mecànics i de la refrigeració de la línia, i informàtica preparant el cablejat dels equips, el sistema de protecció, la xarxa i el control remot. L'equip de FaXToR va supervisar constantment l'estat de la línia i va analitzar les imatges obtingudes per la pantalla fluorescent per comprovar el seu rendiment. En resum, aquesta ha estat una fita important per a la línia de llum, aconseguida gràcies a la contribució de moltes i vàries persones que han celebrat aquest primer èxit amb tot l'equip de FaXToR.

IM-FaXToR-3 IM-FaXToR-4

 

IM-FaXToR-5

Aquest projecte està cofinançat pels Fons Europeus de Desenvolupament Regional de la Unió Europea.

arxivat sota: , ,