PERFECCIONANT PRODUCTES AGROQUÍMICS AMB LLUM DE SINCROTRÓ

Sou a: Inici / Actualitat / NOTÍCIES / PERFECCIONANT PRODUCTES AGROQUÍMICS AMB LLUM DE SINCROTRÓ
L'empresa Altinco utilitza el Sincrotró ALBA per a millorar l'eficàcia del seu nou producte, que permet optimitzar el podat de diferents varietats de cultiu. Els resultats obtinguts en ALBA li han permès caracteritzar el seu producte i així facilitar el seu registre en la European Chemicals Agency.

IM_AltincoWebImage

Cerdanyola del Vallès (Barcelona, Espanya), 13 d'abril de 2022. L'empresa ilerdenca Altinco, especialitzada en productes agroquímics sostenibles, ha desenvolupat una fórmula que permet optimitzar el procés de podat dels camps i així aconseguir una reducció significativa dels costos en el maneig dels cultius. El producte consisteix en una solució de coure complexat en la qual, a major quantitat de complex, més eficaç resultarà l'aplicació.

Després d'obtenir uns resultats prometedors en la fase de formulació i en els assajos de camp, Altinco ha utilitzat la llum de sincrotró per a concretar el contingut i composició del seu producte. És en el Sincrotró ALBA on s'han obtingut les dades espectrals i la informació analítica que han permès verificar la identitat i la composició de la substància. Aquesta és una de les fases més importants del projecte ja que els assajos de caracterització són necessaris per a registrar el producte en la ECHA (European Chemicals Agency).

Mitjançant la tècnica d'espectroscòpia d'absorció de raigs X en la línia de llum CLAESS, es van poder comprovar la composició i la quantitat de complex de coure en quatre diferents formulacions del producte agrícola. D'una banda, es va concloure que la variabilitat en la quantitat de coure complexat responia a lleugeres diferències en el pH de les solucions i en la concentració de coure i lligant. També es va observar que les quatre formulacions contenien únicament coure complexat o unit a lligands o compostos, amb un estat d'oxidació +2. No es va detectar en cap mostra coure reduït, ions de Cu (I) o coure metàl·lic Cu (0).

 


Figura 1. Espectres d'absorció de raigs X de diferents estàndards de coure     

        

 
Figure 2. Espectres d'absorció de raigs X de les diferents formulacions analitzades

 

Aquestes mesures van ser finançades pel programa TamaTA que pertany al projecte europeu CALIPSOplus (ajuda 730872) en el qual participa ALBA. Aquest programa facilita a les petites i mitjanes empreses l'accés a instal·lacions de sincrotró europees per a la millora de la seva recerca i desenvolupaments industrials.


Aquest projecte ha rebut finançament del programa de Recerca i Innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea en virtut de l'Acord de subvenció núm. 730872.

arxivat sota: , ,