MISSIÓ ALBA 2023-2024: REGISTRE OBERT PER LES ESCOLES

Sou a: Inici / Actualitat / NOTÍCIES / MISSIÓ ALBA 2023-2024: REGISTRE OBERT PER LES ESCOLES
Obertes les inscripcions per a la 6ª edició de Missió ALBA, el programa educatiu de ciència que ja ha engrescat a 59.000 alumnes de tot Espanya. El termini d'inscripcions finalitza el 13 d'octubre.

REGISTRE OBERT

IM-MA2324_1 IM-MA2324_2

Cerdanyola del Vallès, 12 de setembre 2023  El programa, impulsat pel Sincrotró ALBA i adreçat a l’alumnat de 5è i 6è de primària, ofereix als participants la possibilitat de participar en dos reptes científics i de conèixer de prop un centre de recerca pioner a Europa com és el Sincrotró.

Aquest és el sisè curs que mestres i alumnes de primària de tot Espanya poden participar a Missió ALBA, el projecte educatiu del Sincrotró per apropar la ciència a les escoles.

El programa planteja dos desafiaments científics: El poder de la llum i Fes visible l’invisible. El primer proposa enigmes i experiments relacionats amb la matèria, la força, l’energia i la llum, i el segon se centra en les propietats de la llum. Tots dos reptes estan conduïts per membres de l’equip científic i tècnic del Sincrotró i plantegen una incògnita a resoldre per part dels diversos equips-classe participants. Per tal de resoldre aquesta incògnita, els nens i nenes han de convertir l’aula en un laboratori i realitzar una sèrie d’experiments. Se’ls proposa que investiguin i segueixin el mètode científic per donar resposta als reptes al llarg de quatre etapes. I, al final de cada etapa, se celebra un sorteig de diferents premis.

Al desembre i al juny, com a complements de la missió, se celebren una visita virtual al Sincrotró i un directe de YouTube on els estudiants poden conèixer  i fer preguntes a alguns dels membres de l’ALBA que els han guiat al llarg dels reptes.

IM-MA2324_3 IM-MA2324_4

La participació en el programa és totalment gratuïta i, per eliminar barreres geogràfiques entre les escoles, es pot accedir als seus continguts, materials i audiovisuals a través de la plataforma web missioalba.cat. Els continguts que s’hi inclouen han estat específicament dissenyats per treballar de manera pràctica, significativa i vivencial l’àrea de coneixement del medi i encaixen perfectament amb el nou currículum i el treball per situacions d’aprenentatge.

Els alumnes i docents que han participat a Missió ALBA en edicions anteriors valoren molt positivament l’impacte del projecte a les aules per la seva capacitat de motivació i foment de l’aprenentatge. Segons han contestat els mateixos alumnes a les enquestes de valoració, la seva participació en els reptes els ha portat a aprendre moltes coses sobre la llum, però també a gaudir de la ciència i a descobrir les seves habilitats científiques. Pel que fa als docents, valoren especialment l’enfocament vivencial del programa, així com la possibilitat que ofereix als nens i nenes de conèixer un centre de recerca com el Sincrotró.

El professorat que vulgui apuntar-hi la seva classe pot fer-ho a través de la pàgina de registre del web del projecte fins al 13 d’octubre. La nova missió començarà el pròxim 6 de novembre i equips de tota Espanya estaran intentant resoldre-la al mateix temps, cosa que segons els mestres participants d’altres edicions, "és per als alumnes una experiència que els fa sentir part d’alguna cosa més gran".

 IM-MA2324_5 IM-MA2324_6

arxivat sota: ,