LEAPS EN LLUITA CONTRA LA COVID-19

Sou a: Inici / Actualitat / NOTÍCIES / LEAPS EN LLUITA CONTRA LA COVID-19
Les infraestructures científiques que integren LEAPS (la Lliga Europea de Fonts de Fotons basades en Acceleradors) uneixen forces enfront la pandèmia del coronavirus posant les seves instal·lacions a disposició de tota la comunitat científica. Moltes d’elles han obert convocatòries amb accés ràpid per obtenir temps de feix de llum dedicat a la investigació sobre el virus SARS-CoV-2, amb l’objectiu de minimitzar el temps des que es presenta la proposta d’experiment fins a la seva realització.

Cerdanyola del Vallès, 18 maig 2020 LEAPS ha publicat recentment el document "LEAPS Position Paper on COVID-19", descrivint com aquestes instal·lacions europees poden contribuir a combatre el virus SARS-CoV-2 gràcies a la seva instrumentació, mètodes i tècniques, així com mostrant alguns exemples dels primers resultats científics de les instal·lacions de LEAPS en estudis relacionats amb la COVID-19.

Caterina Biscari, presidenta de LEAPS durant aquest 2020 i directora del Sincrotró ALBA, va participar el passat divendres en una taula rodona sobre "Infraestructures científiques en la lluita contra la COVID-19" en el marc de la conferència Infraestructures científiques europees per un futur més brillant, analitzant reptes i oportunitats d’aquesta pandèmia pels centres de recerca i destacant el seu paper en la recuperació social i econòmica gràcies a la seva gran interdisciplinarietat.

Els centres de recerca de LEAPS ofereixen una àmplia gamma de tècniques d’avantguarda al servei de la comunitat científica mundial, com la determinació d’estructures de sistemes biològics amb alta precisió, la microscòpia i la dispersió de raigs X, el dicroisme circular, l’espectroscòpia amb llum infraroja, l’absorció transitòria de raigs X o l’obtenció d’imatges de fluorescència UV.

Varis experiments, incloent els fets per companyies farmacèutiques, s’estan duent a terme actualment i s’estan desenvolupant diferents iniciatives de participació en col·laboració amb d’altres institucions de  recerca. Per exemple ja s’han resolt i dipositat estructures de proteïnes a la Protein Data Base i també estan publicant-se els primers articles científics sobre SARS-CoV-2 amb la contribució dels membres de LEAPS.

Més informació en el document de LEAPS sobre COVID-19


LEAPS, Lliga Europea de Fonts de Fotons basades en Acceleradors, és un consorci estratègic iniciat pels directors/es de fonts de llum de sincrotró i làsers d’electrons lliures (FELs) d’Europa. El seu objectiu principal és assegurar i promoure activament la qualitat i l’impacte de la investigació bàsica aplicada i la industrial que es realitza en les seves respectives instal·lacions pel benefici de la ciència i la societat. El consorci està format per setze membres que alberguen instal·lacions en diferents països europeus, que representen una comunitat científica multidisciplinària de més de 24.000 persones, formada por físics, químics, biòlegs, científics de materials, experts en medicina, geologia i patrimoni cultural, etc.


IM-LEAPS

arxivat sota: ,