LA LÍNIA DE LLUM MINERVA ENTRA EN FUNCIONAMENT

Sou a: Inici / Actualitat / NOTÍCIES / LA LÍNIA DE LLUM MINERVA ENTRA EN FUNCIONAMENT
El Sincrotró ALBA ja té 11 línies de llum operatives en total, un cop MINERVA ha acabat la seva posada en marxa. La nova línia de llum, construïda en col·laboració amb l'Agència Espacial Europea (ESA), s'utilitzarà durant els primers anys principalment per mesurar elements òptics que aniran al Telescopi Avançat per a Astrofísica d'Altes Energies, el NewATHENA.

IM-MINERVA-1 IM-MINERVA-2
Vista aèria de MINERVA (esquerra). Detector de raigs X a MINERVA (dreta).

Cerdanyola del Vallès, 14 de desembre 2023  MINERVA és la nova línia de llum del Sincrotró ALBA, especialitzada en caracterització òptica i optimitzada originalment per donar suport al desenvolupament de la missió ATHENA, el Telescopi Avançat per a Astrofísica d'Altes Energies que revelarà nous coneixements sobre l'univers calent i energètic. Serà l'observatori de raigs X més gran que s'hagi construït mai i està previst que es posi en marxa el 2037 per fer mapes d’estructures de gas calent, determinar les seves propietats físiques i buscar forats negres súper massius.

El 2020, l'ESA i l'ALBA van arribar a un acord per construir aquesta nova línia de llum, en col·laboració amb l’empresa holandesa ‘cosine measurement systems’ i amb el PTB (German National Metrology Institute), que opera la línia de llum XPBF 2.0. al Sincrotró BESSY II (Berlín). MINERVA servirà per caracteritzar els mòduls de miralls integrats en l'arquitectura modular del telescopi, proporcionant una plataforma de prova durant el seu muntatge i caracterització.

El disseny i la construcció de la línia de llum s'ha realitzat en un temps rècord, només tres anys després de la signatura del contracte. A finals d'octubre de 2023, MINERVA ha superat amb èxit la revisió d'acceptació i ha estat avalada per l'ESA.

Durant els darrers 6 mesos de posada en marxa, s'han fet amb èxit les mesures per comprovar el rendiment de la línia de llum: velocitat d'exploració de la mostra, estabilitat de la mostra, entorn de la mostra, velocitat de bombeig de buit de la cambra de la mostra, moviment de precisió del detector, detecció del feix de raigs X i obtenció d’imatges, entre d’altres.

IM-MINERVA-3L'arribada de les primeres mostres de prototips de mòduls de mirall es preveu pel 2024. Mitjançant la seva mesura, el ‘cosine’ optimitzarà aquests prototips amb l'objectiu d'estar preparat per fabricar els mòduls de mirall reals que s'instal·laran al telescopi.

Amb l'entrada en funcionament de MINERVA, el Sincrotró ALBA reforça els seus serveis i aplicacions en l'àmbit de l'astrofísica i també disposa d'una nova eina per a instruments i aplicacions òptiques.

MINERVA està cofinançada per la ESA, el Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades i el Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya.


Cambra de buit de la mostra a la línia de llum MINERVA.




arxivat sota: , ,