INNOVACIÓ APLICADA A LA INNOVACIÓ, UNES JORNADES DE TRANSFERÈNCIA DE TECNOLOGIA D'ÈXIT

Sou a: Inici / Actualitat / NOTÍCIES / INNOVACIÓ APLICADA A LA INNOVACIÓ, UNES JORNADES DE TRANSFERÈNCIA DE TECNOLOGIA D'ÈXIT
L'esdeveniment, organitzat pel ICN2, l'ICMAB-CSIC i el Sincrotró ALBA el passat 24 i 25 d'octubre de 2019, va reunir més de 80 participants d'empreses i centres de recerca. Dins del marc del projecte TNSI, va comptar amb el suport de fons europeus per al desenvolupament regional (FEDER) a través del programa Interreg-POCTEFA.

Cerdanyola del Vallès, 29 d'octubre del 2019. Les jornades "Innovació aplicada a la innovació", celebrades a les instal·lacions de l'ALBA, van ser una excel·lent oportunitat per debatre i intercanviar idees i les darreres novetats sobre transferència de tecnologia entre els més de 80 assistents procedents d'empreses i institucions de recerca.

De l'apertura de l'esdeveniment es va encarregar Caterina Biscari, directora de l'ALBA, i Anna Birulés, ministra de Ciència i Tecnologia durant el període 2000-2002, qui va comentar que "els països que inverteixen en ciència s'enriqueixen en actius intangibles, i aquests actius poden portar noves oportunitats de negoci". Clara Barreneche de l'Institut de Ciència i Tecnologia de Barcelona (BIST) va presentar les principals xifres i tendències en innovació, destacant que encara hi ha una bretxa entre la recerca realitzada a les universitats o centres de recerca i el mercat. Beatrice Roy, de l'Universitat de Toulouse, va explicar com treballen des de 2017 amb investigadors i empreses per establir acords efectives. Jorge López Reig del CDTI va detallar el suport que ofereix aquesta institució per promoure i impulsar la transferència de tecnologia. La sessió del matí va acabar amb una xerrada de Xavier Ferràs (professor d'ESADE) que va analitzar els models d'innovació a tot el món. Es va organitzar una visita per a tots els participants a les instal·lacions de l'ALBA, seguida del dinar i la sessió de pòsters.

Durant la sessió de la tarda, Ramon Perisé (xef de recerca i desenvolupament del restaurant Mugaritz) va pronunciar una xerrada molt inspiradora on va descriure l'essència i els objectius del restaurant i com han introduït la ciència en la seva activitat. Francisco López, coordinador del projecte TNSI, va donar algunes idees sobre el seu estat i activitats desenvolupades. Finalment es va organitzar una interessant taula rodona amb la participació de Caterina Biscari, Clara Barreneche, Ramon Perisé, Francisco López i Pablo José Pomposiello de ICN2. Durant el debat, el paper de les empreses spin-off va ser present assenyalant les dificultats a les que s'enfronten i la necessària participació de les administracions. També es va comentar com les institucions que fan recerca bàsica, com el CERN, promouen el desenvolupament de noves tecnologies i productes.

El segon dia de les jornades es va dedicar a mostrar diferents exemples de transferència de tecnologia, realitzats per empreses i centres de recerca i tecnologia espanyols i francesos. Van presentar molts productes d'alta tecnologia de ISP System, ANTEC, Agilent Technologies, Photon Export, Alivaba Systems, Bihurcrystal, Leitat, Tecnalia, Eurecat, CSIC, Suprasys, AVS Added Value Solutions i ALBA.

El projecte "Trans-Pyrenean Node for Scientific Instrumentation" (TNSI), guardonat amb una subvenció de 1,2 milions d'euros, vol reunir PIMEs i centres de recerca a les regions frontereres d'Espanya i França per promoure la cooperació en R+D+i i transferència de tecnologia. Per fer-ho, junts desenvolupen investigació fonamental i precompetitiva i realitzen formació a investigadors i empreses per a una transferència de tecnologia efectiva. El projecte està coordinat per BIHURCRYSTAL i els seus membres són: l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC), l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), el Sincrotró ALBA, l'Institut de Ciències de Materials d'Aragó (ICMA -CSIC), l'Universitat de Saragossa (UNIZAR), el GraPhene NanoTech (GPNT, SME), el Centre de Física de Materials (CFM-CSIC), CEMES (CNRS) i ISP-SYSTEM (SME).

IM_TNSI-POCTEFAWorkshop2 IM_TNSI-POCTEFAWorkshop6

IM_TNSI-POCTEFAWorkshop3 IM_TNSI-POCTEFAWorkshop4

IM_TNSI-POCTEFAWorkshop5 IM_TNSI-POCTEFAWorkshop1

arxivat sota: , ,