ELS PROCESSADORS D'ALBA AL SERVEI DE SIMULACIONS DE DINÀMICA DE PROTEÏNES DEL SARS-CoV-2

Sou a: Inici / Actualitat / NOTÍCIES / ELS PROCESSADORS D'ALBA AL SERVEI DE SIMULACIONS DE DINÀMICA DE PROTEÏNES DEL SARS-CoV-2
La Secció de Sistemes TI de la Divisió d'Informàtica i Controls d'ALBA ha posat en funcionament un servidor per processar dades del projecte internacional Folding@home, que està unint a investigadors de tot el món, que treballen per entendre millor el Coronavirus 2019, per accelerar els esforços de la ciència oberta per desenvolupar noves teràpies.

 servidores

Figura. A l'esquerra, una captura de pantalla de la interfície de folsing@home executant simulacions. A la dreta, servidors del Sincrotró ALBA.

Cerdanyola del Vallès, 5t de maig de 2020. Folding@home és un projecte d'informàtica distribuïda per simular la dinàmica de proteïnes, incloent-hi els processos de plegat de proteïnes i els moviments de proteïnes implicades en diverses malalties. Uneix a científics que es presten voluntaris per executar simulacions de dinàmica de proteïnes en els seus ordinadors personals.

Des del 21 d'abril, una unitat de processament gràfic (GPU) NVidia V100 del Sincrotró ALBA està processant dades d'aquest projecte internacional, unint-se als esforços dels més d'1 milió d'usuaris actius al voltant del món amb què compta actualment la plataforma.

Aquest servidor, posat en marxa pel grup de Sistemes TI del Sincrotró, està treballant 24 hores al dia, 7 dies a la setmana. El rendiment d'aquesta targeta GPU NVidia V100 és equivalent al de 110 unitats centrals de processament (CPU) de servidors d'alt rendiment. Això els permet processar les dades de forma ràpida i eficient.



Entenent el virus a través de les seves proteïnes

Per poder entendre com funciona el virus, hem de conèixer les seves proteïnes.
Les proteïnes són màquines moleculars que porten a terme multitud de funcions associades amb la vida. Analitzen l'ambient (p. ex. en gust i olor), desenvolupen treball (p. ex. contraccions musculars i desfer els aliments), i duen a terme funcions estructurals (p. ex. el teu cabell). Estan fetes de cadenes lineals de substàncies químiques anomenades aminoàcids que, en molts casos, es "dobleguen" espontàniament en estructures compactes i funcionals. Igual que qualsevol altra màquina, és com els components de les proteïnes s'ordenen i es mouen el que determina la funció d'aquestes.
Els virus també tenen proteïnes que utilitzen per suprimir el nostre sistema immune i reproduir-se. Per ajudar a combatre el coronavirus, els científics volen entendre com funcionen aquestes proteïnes víriques i com poden dissenyar teràpies per frenar-les.


Més sobre la investigació de Covid-19 de Folding@home

 

 

arxivat sota: ,