EL SINCROTRÓ ALBA I PORTUGAL ENFORTEIXEN LA SEVA COL·LABORACIÓ CIENTÍFICA

Sou a: Inici / Actualitat / NOTÍCIES / EL SINCROTRÓ ALBA I PORTUGAL ENFORTEIXEN LA SEVA COL·LABORACIÓ CIENTÍFICA
Els ministres de Ciència de Portugal i Espanya han visitat avui el Sincrotró ALBA amb motiu de la signatura d'un conveni de col·laboració, que promou l'ús del Sincrotró ALBA entre la comunitat científica del país veí i a més inclou un programa de formació d'investigadors post-doctorals portuguesos a l'ALBA.

Cerdanyola del Vallès, 11 de febrer de 2019. L'11 de febrer de 2019, a les instal·lacions del Sincrotró ALBA, s'ha signat un conveni que fomenta la col·laboració científica entre Portugal i Espanya. L'acord ha estat signat per Caterina Biscari, directora del Sincrotró ALBA, i per Paulo Ferrão, president de la Fundação para a Ciência e a Tecnologia (FCT), amb la presència de Pedro Duque, ministre de Ciència, Innovació i Universitats del Govern d'Espanya, Manuel Heitor, ministre de Ciència, Tecnologia i Educació Superior de Portugal, i Àngels Chacón, consellera d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, actual presidenta de la comissió rectora del Sincrotró ALBA.

La comunitat científica portuguesa ha utilitzat el Sincrotró ALBA des de la seva posada en marxa el 2012. Actualment, Portugal és el cinquè país que més experiments realitza a l'ALBA, després d'Alemanya, França, Itàlia i Regne Unit. En les diferents convocatòries d'experiments, n'han obtingut el 60% del temps de llum de sincrotró sol·licitat i n'han realitzat experiments principalment en l'àrea de la biologia, la cristal·lografia de proteïnes i la ciència de materials.

Gràcies a aquest acord, la participació de la comunitat científica portuguesa en les activitats del Sincrotró ALBA tindrà noves vies de desenvolupament, impactant de manera directa en el panorama científic portuguès i en l'evolució del Sincrotró.

L'acord inicial contempla que la comunitat investigadora portuguesa accedeixi als laboratoris (línies de llum) del Sincrotró ALBA en les mateixes condicions que l'espanyola. Això significa que els investigadors que hagin obtingut accés a la instal·lació científica a través de les seves convocatòries competitives, tindran cobert els costos de l'experiment, del viatge i allotjament per un màxim de tres components per proposta de recerca. A més, el comitè científic assessor del Sincrotró ALBA incorporarà un membre de Portugal en qualitat d'observador, de manera que es debatin i es tinguin en compte les necessitats científiques de la comunitat portuguesa. Es preveu també la posada en marxa d'un programa de formació per a investigadors post-doctorals portuguesos, que podran ampliar els seus coneixements i especialitzar-se en l'ús de la llum de sincrotró o en el desenvolupament tecnològic i científic dels acceleradors. A més, en el futur s'exploraran altres possibilitats per intensificar la col·laboració.

Durant la signatura, el ministre Pedro Duque ha destacat que aquesta col·laboració s'emmarca "en les bones relacions que mantenen Espanya i Portugal en matèria de ciència, innovació i educació superior, el que sens dubte és molt positiu per als sistemes d'R&D&i de tots dos països ". Manuel Heitor, ministre portuguès, ha comentat que "aquest acord té per objectiu enfortir Europa i que és només un primer pas d'una col·laboració més profunda en altres àrees científiques". Àngels Chacón, consellera d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, ha reconegut "el gran valor d'ALBA com la gran infraestructura científica avançada que és per atraure i retenir talent". Paulo Ferrão, president de la FCT, ha expressat la seva satisfacció sobre l'acord ja que "permet unir els investigadors ibèrics i així desenvolupar millor ciència". Amb aquest acord, "volem intensificar la nostra col·laboració amb la comunitat científica portuguesa amb l'objectiu d'impulsar els projectes científics d'excel·lència", comenta Caterina Biscari, directora del Sincrotró ALBA.

Previ a la signatura, s'ha realitzat una visita a les instal·lacions del Sincrotró ALBA, on han pogut visitar el túnel d'acceleradors així com les línies de llum.

IM_AgreementALBAPortugal_1  IM_AgreementALBAPortugal_2 

IM_AgreementALBAPortugal_3  IM_AgreementALBAPortugal_5

Imatges de la signatura de l'acord, celebrat al Sincrotró ALBA. D'esquerra a dreta, Caterina Biscari, directora del Sincrotró ALBA, Àngels Chacón, consellera d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Pedro Duque, ministre de Ciència, Innovació i Universitats del Govern d'Espanya, Manuel Heitor, ministre de Ciència, Tecnologia i Educació Superior de Portugal, i Paulo Ferrão, president de la Fundação per a Ciência ea Tecnologia (FCT). A la darrera imatge, també apareixen diversos membres de la direcció del Sincrotró ALBA, Joan Gómez Pallarès, director general de Recerca de la Generalitat de Catalunya, i Ramon pascual, president honorífic del Sincrotró ALBA.


El Sincrotró ALBA

ALBA és la font de llum de sincrotró ubicada a Barcelona, finançada a parts iguals pel Govern d'Espanya i la Generalitat de Catalunya. Es tracta d'un complex d'acceleradors d'electrons que genera llum de sincrotró amb la qual s'analitza la matèria a nivell atòmic i molecular. Anualment rep més de 2.000 investigadors, del món acadèmic i del món industrial, en les vuit línies de llum, on es realitzen simultàniament experiments en l'àmbit de la biomedicina, la química, la nanotecnologia, la ciència de materials, el patrimoni cultural, etc. A més, s'estan construint quatre línies de llum que ampliaran la capacitat instrumental i donaran servei a un major nombre d'investigadors. En totes les seves convocatòries competitives, l’ALBA rep el doble de propostes d'experiments de les que pot assumir actualment.

La Fundação para a Ciência e a Tecnologia (FCT)

La Fundação para a Ciência e a Tecnologia (FCT) és l'agència pública que recolza la ciència, la tecnologia i la innovació a Portugal, sota la responsabilitat del Ministeri de Ciència, Tecnologia i Educació Superior. Finança projectes de recerca, formació, contractació pública de personal científic, institucions científiques així com projectes de cooperació internacional.

arxivat sota: ,