RENOVACIÓ DEL DETECTOR A LA LÍNIA DE LLUM MSPD

Sou a: Inici / Actualitat / NOTÍCIES / RENOVACIÓ DEL DETECTOR A LA LÍNIA DE LLUM MSPD
S'ha instal·lat un nou detector sensible a la posició dedicat a la difracció de pols estàndard d'alta resolució angular i alt rendiment. El projecte està cofinançat pel govern espanyol a través de la convocatòria 2019 d'Equipament Científic-Tècnic.

IM_UpgradeDetectorMSPD_1  IM_UpgradeDetectorMSPD_2

A l'esquerra, membres de DECTRIS (en primera línia) juntament amb el personal del Sincrotró ALBA durant les proves del nou detector sensible a la posició a la línia de llum MSPD. A la dreta, detall del nou detector instal·lat a l'estació de difracció de pols MSPD.

Cerdanyola del Vallès, 23 d'agost de 2021. L'estiu és temps de vacances però també de manteniment i millora de les instal·lacions del Sincrotró ALBA. El 7 de juliol de 2021, tres membres de DECTRIS, empresa suïssa especialitzada en la fabricació de detectors híbrids per al recompte de fotons, van venir a l'ALBA per realitzar una prova de validació del nou Detector Sensible a la Posició de la línia de llum MSPD.

Aquest instrument és l'element clau de la línia, ja que s'utilitza per localitzar i comptar els raigs X dispersos d'una mostra irradiada amb llum de sincrotró en una energia específica. El nou detector de posició sensible, que consta de 8 mòduls individuals ensamblats en un disseny mecànic dissenyat a l'ALBA, cobreix un ampli rang angular al voltant de la mostra. Les proves van demostrar la seva eficàcia en el rang d'energia utilitzat en MSPD (8-50 keV), oferint una bona resolució espacial.

Aquest nou detector substitueix l'anterior instal·lat a la línia de llum, que ha funcionat amb èxit durant vuit anys, donant servei a un gran nombre d'usuaris i ajudant en la producció de nombroses publicacions científiques.

L'operació exitosa d'aquesta nova configuració de detecció ha involucrat a diversos equips del Sincrotró ALBA (a banda del d'experiments): enginyeria mecànica, informàtica i electrònica.

L'adquisició d'aquest instrument ha estat possible gràcies al suport de la convocatòria d'Equipament Científic-Tècnic, oberta el 2019 pel Govern d'Espanya, en el marc de el Subprograma Estatal d'Infraestructures d'Investigació i Equipament Científic-Tècnic. 

 FEDER

arxivat sota: ,