EL PROJECTE InCAEM ES PRESENTA A LA COMUNITAT CIENTÍFICA CATALANA

Sou a: Inici / Actualitat / NOTÍCIES / EL PROJECTE InCAEM ES PRESENTA A LA COMUNITAT CIENTÍFICA CATALANA
InCAEM, In Situ Correlative Facility for Advanced Energy Materials, és una nova instal·lació actualment en construcció a les instal·lacions del Sincrotró ALBA que estarà oberta a tota la comunitat científica per l'estudi de materials avançats. El passat divendres 14 d'abril de 2023, més de 70 membres de diferents institucions de recerca catalanes van assistir a un taller on es va presentar InCAEM i es van explorar oportunitats de col·laboració.

IM_WorkshopInCAEM_IM1  IM_WorkshopInCAEM_IM2

A l'esquerra, Eugenio Coronado va introduir el Programa de Materials Avançats dels Plans Complementaris. A la dreta, Jordi Arbiol (ICREA . ICN2) descriu un dels instruments d'InCAEM.

Cerdanyola del Vallès (Barcelona, Spain), 17 d'abril de 2023. El Sincrotró ALBA va acollir el passat 14 d'abril el workshop "InCAEM-Planes Complementarios for the Catalan scientific community", on diverses institucions de recerca catalanes van participar. 

L'InCAEM és l'aportació catalana al Programa de Materials Avançats dels Planes Complementarios.

Després de la introducció d'Eugenio Coronado (ICMoL, Universitat de València), coordinador del marc espanyol d'aquesta iniciativa, la instal·lació, el seu estat de disseny i construcció van ser descrits per Lucía Aballe (ALBA), Jordi Arbiol (ICREA - ICN2), Aitor Mugarza (ICREA - ICN2), Josep Nicolàs (ALBA) i Sergio Vicente (ALBA).

La segona part del workshop es va dedicar als grups de recerca catalans que es van reunir a l'esdeveniment. Quinze ponents van mostrar la gran amplitud del camp, les seves col·laboracions nacionals i internacionals i les seves connexions amb la comunitat industrial. Van destacar l'ús de les eines analítiques existents i van explicar com les futures, incloent l'InCAEM, poden contribuir a avançar més a la seva investigació.

La sessió va acabar amb Klaus Attenkofer, director científic d'ALBA, que va parlar sobre les oportunitats científiques d'ALBA i el futur ALBA II en relació amb InCAEM, i Caterina Biscari, directora d'ALBA, que va introduir les modalitats d'accés previstes i les possibilitats de futures col·laboracions. Un fructífer debat final entre els participants va aplanar el camí per a reforçar els vincles existents i desenvolupar altres de nous.

IM_WorkshopInCAEM_IM5 IM_WorkshopInCAEM_IM6 IM_WorkshopInCAEM_IM3 IM_WorkshopInCAEM_IM4

A l'esquerra, Núria Jiménez Divins (UPC) i Paulina R. Martínez-Alanis (IREC) presentant els seus projectes en sesions dedicades als grups de recerca catalans treballant en Materials Avançats. A la dreta, Klaus Attenkofer, director científic d'ALBA, i Caterina Biscari, directora d'ALBA, a la part final del taller dedicada a InCAEM i futures col·laboracions.


Una eina única per millorar la recerca en materials

InCAEM (In Situ Correlative Facility for Advanced Energy Materials) és una infraestructura singular oberta a tota la comunitat científica de l'àmbit dels materials avançats, per adreçar reptes científics del Pacte Verd Europeu, amb especial èmfasi en materials energètics amb aplicacions com bateries, cel·les solars o catalitzadors industrials.

El projecte ha sigut finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació i la Generalitat de Catalunya a través del programa Planes Complementarios, que inclou financiació de  NextGenerationEU. Es coordinat pel Sincrotró ALBA amb la col·laboració de les següents institucions: l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnología (ICN2), l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC), l'Institut de Física d'altes Energies (IFAE) - Port d'Informació Científica (PIC).

S'espera que l'infraestructura InCAEM estigui acabada a mitjans de 2025.

arxivat sota: ,