DESCOBREIXEN UN NOU CATALITZADOR PER A LA CONVERSIÓ DE DIÒXID DE CARBONI A METANOL

Sou a: Inici / Actualitat / NOTÍCIES / DESCOBREIXEN UN NOU CATALITZADOR PER A LA CONVERSIÓ DE DIÒXID DE CARBONI A METANOL
Un equip de recerca ha demostrat l'eficàcia d'un sistema basat en molibdè sobre diòxid de titani que representa una alternativa prometedora als catalitzadors industrials actuals. Permet eliminar el diòxid de carboni i produir metanol, que pot servir com a "combustible verd" o en la producció de plàstics, productes farmacèutics, tèxtils, etc. L'equip ha fet servir la línia de llum CIRCE-NAPP del Sincrotró ALBA per caracteritzar l'estructura del catalitzador.

IM-CIRCE-NAPPHighlightCatalystMethanol

Figura. (A dalt) Espectres de Mo 3d NAP-XPS registrats sota una barreja de CO2 + H2 en dos catalitzadors diferents Mo/TiO2. (A sota) Imatge STEM-HAADF d'una mostra de Mo / TiO2 on es veuen àtoms de Mo individuals, juntament amb una representació de la reacció.

Cerdanyola del Vallès, 2 de novembre de 2021.  La reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle és una de les preocupacions mediambientals més grans, present en les estratègies i objectius climàtics de la Comissió Europea. L'estratègia més prometedora per a la valorització del diòxid de carboni (CO2) consisteix en la conversió de CO2 a metanol per hidrogenació (reacció amb hidrogen - H2). Aquest procés té el doble avantatge d'eliminar el CO2 (present a l'atmosfera o als efluents industrials) i produir un compost útil, el metanol, que pot servir com a combustible (per exemple, a les piles de combustible dels automòbils) o a la producció de plàstics, productes farmacèutics, tèxtils, etc.

La hidrogenació és un procés que es realitza en presència d'un catalitzador, però el que es fa servir majoritàriament per a la producció industrial de metanol presenta alguns desavantatges que porten a la seva desactivació durant la reacció. Per tant, és convenient desenvolupar catalitzadors alternatius amb rendiments millorats respecte a l'estabilitat, l'activitat i la selectivitat al metanol. 

Un equip de recerca internacional ha demostrat en un estudi recent que un sistema basat en molibdè sobre diòxid de titani (Mo/TiO2), que fins ara no es coneixia com un catalitzador d'hidrogenació de CO2, sí que catalitza la hidrogenació de CO2 cap a metanol. A més, han descobert que la seva activitat i selectivitat depenen en gran mesura del tipus de diòxid de titani (estructura atòmica i forma de cristal·leta) i de la cobertura de molibdè emprada. El sistema òptim consisteix en un petit percentatge en pes de molibdè "ultradispers" sobre nanorods de rútil i diòxid de titani.

Després de preparar el catalitzador, l'equip va caracteritzar la seva estructura amb diverses tècniques analítiques, inclosa l'espectroscòpia fotoelectrònica de raigs X de pressió propera a l'ambient (NAP-XPS) realitzada a la línia de llum CIRCE del Sincrotró ALBA, i amb microscòpia electrònica avançada. Aquests experiments van permetre identificar espècies superficials d'òxid de Mo-Ti reductibles com els llocs catalítics actius (on té lloc la reacció), en presència dels reactius gasosos (CO2, H2). El catalitzador més actiu per a la producció de metanol involucra cations de molibdè aïllats amb un estat d'oxidació més baix, ancorats en nanorods de rútil i diòxid de titani (com es veu a la figura anterior).

Aquest estudi és una col·laboració entre institucions de recerca franceses i espanyoles: l'Institut de Recherche sur la Catalyse et l'Environnement de Lyon (IRCELYON), l'Institut de Physique et Chimie des Matériaux de Strasbourg, el Laboratoire Hubert Curien, el Sincrotró ALBA i l'Institut de Tècniques Energètiques (UPC). Ha rebut suport financer de l'ANR francés, a través del projecte UltraCat.

Referència: Thomas Len, Mounib Bahri, Ovidiu Ersen, Yaya Lefkir, Luis Cardenas, Ignacio J. Villar-Garcia, Virginia Pérez Dieste, Jordi Llorca, Noémie Perret, Ruben Checa, Eric Puzenat, Pavel Afanasiev, Franck Morfina and Laurent Piccolo. Ultradispersed Mo/TiO2 catalysts for CO2 hydrogenation to methanol. Green Chem. 23, 7259 (2021). DOI: 10.1039/d1gc01761f

Amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia. El Sincrotró ALBA forma part de la xarxa d'Unitats de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) i ha rebut suport a través del projecte FCT-20-15798.

IM-FECYT

arxivat sota: , ,