ESTUDIEN LA RELACIÓ ENTRE EL BLAT ENRIQUIT EN SELENI I EL MERCURI

Un equip de recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i del Sincrotró ALBA ha publicat un nou article a la revista Scientific Reports sobre l'especiació del mercuri en plantes de blat biofortificades en seleni i exposades a la contaminació per mercuri. Per fer-ho s’han realitzat mesures d'espectroscòpia d'absorció de raigs X a la línia de llum CLÆSS d'ALBA per determinar l'estat químic del mercuri a les plantes de blat cultivades.

Llegir més...

LA BRISA DE RAÏM, RESIDU DE LA PRODUCCIÓ DEL VI, ÉS EFECTIU PEL CONTROL DE PLAGUES DE NEMATODES

Un equip científic de la Universidad de Castilla la Mancha, la Universidad Autónoma de Madrid i el Instituto de Ciencias Agrarias – CSIC ha demostrat el potencial dels residus de la viticultura com a biopesticides en l’agricultura. Usant-los es reduiria el problema de la gestió de residus i es contribuiria a l’economia circular. L’estudi mostra que el carbonet reciclat, biomassa provinent de la brisa de raïm, funciona per combatre la infecció de paràsits nematodes en plantes de tomàquet. La caracterització del carbonet s’ha fet amb espectroscòpia d’infraroig a la línia de llum MIRAS del Sincrotró ALBA.

Llegir més...

VISUALITZEN EN 3D COM EL SARS-COV-2 ES REPLICA EN LES CÈL·LULES

La utilització de diferents tècniques de microscòpia i tomografia, incloent l'ús de la llum de sincrotró, revela com canvien les cèl·lules pulmonars al llarg de la infecció en models de cultiu cel·lular. L'estudi és fruit de la col·laboració del consorci europeu CoCID (Compact Cell Imaging Device) en què col·laboren grups del CSIC i el Sincrotró ALBA.

Llegir més...

PRIMER DISPOSITIU SENSE CABLEJAT ELÈCTRIC PER FER APARÈIXER MAGNETISME EN MATERIALS NO MAGNÈTICS

Investigadors de la UAB i l'ICMAB-CSIC han aconseguit portar la tecnologia sense fils al nivell fonamental dels dispositius magnètics. L'aparició i control de les propietats magnètiques en capes de nitrur de cobalt (inicialment no magnètic) mitjançant voltatge, sense connectar la mostra a cablejat elèctric representa un canvi de paradigma que pot facilitar la creació de nanorobots magnètics per a biomedicina i sistemes de computació on els processos bàsics de gestió de la informació no requereixin cablejat. Part dels experiments s'han dut a terme a la línia de llum BOREAS del Sincrotró ALBA.

Llegir més...

EL CSIC I EL SINCROTRÓ ALBA POSEN EN MARXA UN LABORATORI PER IMPULSAR LA TRANSICIÓ ENERGÈTICA

Aquesta instal·lació té com a objectiu millorar l'estudi de les bateries i les cintes superconductores d'alta temperatura. Permet a la comunitat d'usuaris d'ALBA, incloent el grup destacat del CSIC, optimitzar significativament els experiments amb llum de sincrotró. Aquest projecte ha estat finançat conjuntament per ALBA i la plataforma del CSIC PTI-TransEner, amb fons europeus NextGeneration i del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Llegir més...