CERÀMICA ITALIANA ESTUDIADA EN PROFUNDITAT AMB LA LLUM D'ALBA

Vidrats i decoracions de ceràmiques de Montelupo (Itàlia) dels segles XIV-XIX han sigut analitzats a través d’una sèrie de mesures de microdifracció de raigs X amb llum de sincrotró a la línia de llum MSPD del Sincrotró ALBA. Un equip de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica i la Universitat Autònoma de Barcelona han dut a terme els experiments, que proporcionaran informació molt útil per reconstruir els processos tecnològics de la fabricació de la ceràmica.

Llegir més...

EL CONSELLER D’EMPRESA I CONEIXEMENT DE LA GENERALITAT VISITA L'ALBA

El Conseller Ramon Tremosa ha visitat les instal·lacions del Sincrotró ALBA de la mà de la seva directora, Caterina Biscari, i d’altres membres de la direcció així com del propi personal investigador que hi estava treballant. Després, el Conseller també s’ha reunit a l’auditori de l’ALBA amb diversos responsables d’altres centres de recerca de l’entorn i ha aprofitat per anunciar la intenció del Govern en crear un fons d’inversió público-privat per impulsar la transferència de coneixement de la recerca que fa Catalunya.

Llegir més...

ELS EFECTES DE LA PRESSIÓ SOBRE EL TRANSPORT DE IONS DE l'ELECTRÒLIT SÒLID DE IO SODI Na3PS4

Un equip d'investigació internacional ha descrit els efectes de la pressió sobre l'estructura i la conductivitat iònica de l'electròlit sòlid Na3PS4. Els investigadors van utilitzar diverses tècniques i van dur a terme experiments singulars d'espectroscòpia d'impedància a pressió variable. Els resultats de l'estudi són de gran interès per al camp de les bateries d'estat sòlid com una tecnologia de pròxima generació per a l'emmagatzematge electroquímic d'energia a gran escala per a permetre la producció de vehicles elèctrics i d'electricitat renovable. Algunes de les mesures es van dur a terme a la línia de llum MSPD del Sincrotró ALBA.

Llegir més...

"NANOPALS DE BARBER": MAGNETITZACIÓ SUPERFICIAL HELICOIDAL EN NANOFILS

Un nou estudi fruit d'una col·laboració entre institucions de recerca espanyoles demostra que els nanofils tenen en el seu centre una magnetització alineada amb l'eix del fil i, en la superfície, una magnetització que descriu línies helicoidals similars a les dels pals de barber. Aquest caràcter helicoidal aporta quiralitat a la configuració magnètica i a més van descobrir que dos dominis magnètics contigus amb quiralitat oposada són més difícils de moure que dos dominis contigus amb la mateixa quiralitat. Aquest resultat evidencia el paper de la quiralitat sobre la dinàmica de les parets de domini que podria utilitzar-se com una variable pràctica per a l'emmagatzematge magnètic de dades.

Llegir més...

NANOESTRUCTURACIÓ DE GRAFIT PIROLÍTIC ALTAMENT ORIENTAT (HOPG) A TEMPERATURES MÉS BAIXES

Un equip d'investigació internacional ha demostrat l'efecte oxidant de l'HOPG a temperatura ambient dipositant una capa ultrafina de monòxid de cobalt (CoO). La formació de defectes en el carboni revela una debilitació dels enllaços sigma C-C, facilitant la reacció de gasificació del carboni catalitzada pel CoO a temperatures més baixes que utilitzant les típiques nanopartícules metàl·liques. Aquest fet obre la porta a una nanoestructuració més comprensible i eficaç de grafit i grafè per a moltes aplicacions. Els resultats s'obtenen utilitzant mesures NAP-XPS in-situ en l'obturador NAPP de la línia de llum CIRCE del Sincrotró ALBA.

Llegir més...