BIOFÍSICS REVELEN COM FUNCIONA UNA EINA OPTOGENÈTICA

Un equip d'investigació internacional ha obtingut per primera vegada l'estructura de la proteïna sensible a la llum i bomba de sodi KR2 en el seu estat actiu. El descobriment aporta una descripció del mecanisme rere la transferència impulsada per llum de l'ió sodi a través de la membrana cel·lular. Entendre com funciona la KR2 és crucial per optimitzar les característiques funcionals d'aquesta proteïna i poder utilitzar-la com a base per a noves eines optogenètiques.

Llegir més...

6a CONVOCATÒRIA DE PROPOSTES PER A L'ACCÉS INDUSTRIAL (PIMEs)

Fins el 21 de desembre de 2020, les petites i mitjanes empreses (PIMEs) poden sol·licitar temps de llum en diferents fonts europees de llum de sincrotró gràcies al projecte CALIPSOplus.

Llegir més...

DETECTEN PER PRIMERA VEGADA MICROPLÀSTICS EN UN LLAC D'AIGUA DOLÇA DE L'ÀRTIC

Investigadors de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM), la Universidad de Alcalá (UAH), del Instituto Español de Oceanografía (IEO) i del Sincrotró ALBA han demostrat per primera vegada la presència de microplàstics en un llac d'aigua dolça de l'Àrtic. Fins ara, aquest tipus de contaminants només s'havien registrat en ecosistemes marins de la regió àrtica.

Llegir més...

BIÒLEGS VEGETALS DESCOBREIXEN EL SIMPLE PRINCIPI PEL QUAL LES PLANTES RESPONEN A L'HORMONA AUXINA

En un nou estudi, investigadors d'Holanda en col·laboració amb el Japó i Espanya han trobat un simple mecanisme per al control del creixement de les plantes. La implementació d'aquests descobriments pot ajudar els agricultors a dissenyar nous cultius amb, per exemple, resistència contra malalties, sequera o inundacions. Alguns dels experiments es van portar a terme a la línia de llum XALOC del Sincrotró ALBA.

Llegir més...

COM ELS CONDUCTORS AMB REVESTIMENT SUPERCONDUCTOR RESPONEN DAVANT LES CONDICIONS EXTREMES DEL FUTURE CIRCULAR COLLIDER DEL CERN

Investigadors de l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB, CSIC), el Sincrotró ALBA, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el CERN, estudien la resistència de superfície i les propietats de vòrtex de set conductors amb revestiment superconductor a freqüències de microones, camps magnètics elevats i baixes temperatures (imitant les condicions esperades del Future Circular Collider al CERN) per estudiar com responen.

Llegir més...