CONTROL DE LA FORMACIÓ DE "TEXTURES" EN MATERIALS BASATS EN PEROVSKITA PER CEL·LES SOLARS MÉS EFICIENTS

Un equip científic ha demostrat que la incorporació de brom (Br) en capes fines policristal·lines de triiodur de plom cesi (CsPbI3), amb una composició CsPbIx-3Brx, modifica l'estructura cristal·lina canviant la simetria de la xarxa. Això, al seu torn, controla la formació de diferents textures energèticament afavorides en la capa fina. Controlar les orientacions de gra en cel·les solars policristal·lines basades en perovskita d'halurs inorgànics podria ajudar a augmentar les eficiències de conversió, el que representaria un gran progrés en el camp de les energies renovables. Aquest descobriment ha estat possible gràcies a experiments de difracció de raigs X duts a terme en el Sincrotró ALBA i al Sincrotró Europeu de Grenoble.

Llegir més...

IDENTIFICADA UNA DIANA FARMACOLÒGICA QUE PODRIA INHIBIR EL TRANSPORT DE VIRUS EN LES CÈL·LULES

Un projecte del CSIC revela un nou lloc farmacològic de la proteïna que forma part de les carreteres que transporten els virus i els propaguen en les cèl·lules infectades. La línia de llum XALOC del Sincrotró ALBA ha contribuit en la determinació de l'estructura d'aquesta proteïna. La seva troballa, gràcies a l'ús d'un nou compost natural procedent de cianobacteris, obre la porta a nous fàrmacs contra les infeccions virals o el càncer.

Llegir més...

NOTOS VEU LA PRIMERA LLUM

Els dies 12 i 13 de febrer de 2021, la desena línia de llum deL Sincrotró ALBA ha rebut els primers fotons. La posada a punt de la línia es va desenvolupar sense problemes, aconseguint 250 mA en només quatre hores. NOTOS estarà disponible per a usuaris en el proper cicle d'experiments a partir de juny d'enguany, ajudant a resoldre problemes en diverses disciplines científiques com la química, la catàlisi, l'energia, nanomaterials, matèria condensada i ciències ambientals. El projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

Llegir més...

CONTAMINACIÓ PER CADMI EN CULTIUS D’ARRÒS: NOUS DESCOBRIMENTS SOBRE LA MOBILITAT D’AQUEST TÒXIC EN LES PLANTES

El cadmi és un metall pesant, considerat un dels elements més tòxics al qual els humans podem estar exposats. Un estudi recent ha identificat els processos que controlen la mobilitat del cadmi en sistemes sòl-planta d’arròs, a través de tècniques com l’espectroscòpia d’absorció de raigs X feta al Sincrotró ALBA, a la línia de llum CLAESS.

Llegir més...

NOU MATERIAL AMB PROPIETATS D'EFECTE REFRIGERANT REVERSIBLE INDUÏT PER PRESSIÓ

Un estudi publicat a la revista Advanced Materials investiga les propietats barocalòriques del Fe3(bntrz)6(tcnset)6, un material molecular que conté un complex metàl·lic que pateix un intercanvi d'estat d'spin abrupte a una temperatura propera a temperatura ambient. Aquest tipus de materials, amb un efecte calorífic gegant, són els millors candidats per desenvolupar nous refrigerants eficients i respectuosos amb el medi ambient que han de reemplaçar als dispositius actuals, els quals presenten una baixa eficiència i utilitzen fluids nocius. Durant l'estudi, es van dur a terme mesures de difracció a alta pressió i temperatura en la línia de llum MSPD del Sincrotró ALBA.

Llegir més...