ELS METALLS CONTAMINANTS CAUSEN ALTERACIONS METABÒLIQUES EN LES ALGUES

El cadmi i el mercuri són metalls tòxics que s’acumulen en el medi ambient i representen una amenaça pels organismes fotosintètics d’ecosistemes contaminats. Un equip de recerca de la Universitat Autònoma de Madrid ha estudiat els efectes d’aquests metalls nocius en la microalga Chlamydomonas reinhardtii, un microorganisme fotosintètic unicel·lular. Utilitzant microspectroscòpia infraroja de sincrotró en la línia de llum MIRAS d’ALBA, els investigadors han identificat múltiples alteracions metabòliques en les principals biomolècules de la microalga (carbohidrats, proteïnes i lípids) causades pel cadmi i el mercuri. Aquests nous coneixements ajuden a optimitzar els processos de descontaminació d’ecosistemes contaminats per metalls.

Llegir més...

PRIMERA MESURA D'ESPECTROSCÒPIA FOTOELECTRÒNICA RESOLTA EN ANGLE A LOREA

La primera mesura ARPES és un pas fonamental en la posada en marxa de la línia de llum LOREA. La mostra escollida va ser tel·lurur de bismut, un material termoelèctric capaç de convertir electricitat en diferències de temperatura i viceversa. Es preveu que LOREA, co-finançada amb fons FEDER, rebi els primers usuaris a l'octubre de 2021.

Llegir més...

UNA NOVA CLASSE DE MATERIALS PER ELECTRÒDES DE BATERIES DE IÓ-LITI

El nou treball publicat a Nature Materials demostra que una nova classe de materials, els halurs de metalls de transició, es poden usar com a elèctrodes de bateries de ió-liti mitjançant l’ús d’electròlits superconcentrats en lloc d’electròlits regulars diluïts. L’estudi està dirigit pel Collège de France i s’ha emprat la línia de llum MSPD d’ALBA per monitoritzar l’evolució de les estructures d’halurs metàl·lics en ciclar en una bateria, punt crucial per l’estudi.

Llegir més...

SIMULEN LES CONDICIONS DELS LABORATORIS ESPACIALS A LA TERRA PER EXPERIMENTAR AMB MATERIALS

Un equip d'investigació ha demostrat que es poden fer créixer compostos metalorgànics porosos cristal·lins en 2D amb un control excel·lent sobre la seva morfologia i homogeneïtat utilitzant un dispositiu microfluídic personalitzat. Aquest enfocament recrea a la Terra l'ambient de microgravetat dels laboratoris a l'Estació Espacial Internacional. Mesures en la línia de llum NCD-SWEET del Sincrotró ALBA van permetre l'estudi de la cristal·linitat, estructura i orientació del material 2D.

Llegir més...

DESCOBREIXEN UNA NOVA FORMA DE CONTROLAR EL MOVIMENT DELS SKYRMIONS

Un equip d'investigació francès ha pogut crear i guiar skyrmions en pistes magnètiques. Aquestes prometedores nano-textures magnètiques tenen un gran potencial en futurs dispositius d'emmagatzematge i processament de dades. Els experiments realitzats a la línia de llum CIRCE-PEEM del Sincrotró ALBA van permetre visualitzar com els skyrmions es mouen al llarg de les pistes generades mitjançant la irradiació d'ions d'heli.

Llegir més...