LA LLUM DE SINCROTRÓ A ALTA PRESSIÓ REVELA NOVES PROPIETATS D'UN MATERIAL PER A L'ELECTRÒNICA MODERNA

Un grup format per diverses universitats i centres de recerca ha descobert com reacciona un semimetall topològic a alta pressió. Aquest compost té un gran potencial per desenvolupar moltes aplicacions com els detectors òptics, l'espintrònica o els transistors d'efecte de camp 2D. Usant els sincrotrons ALBA i Elettra (Itàlia), junt amb altres tècniques, han descobert les empremtes estructurals, vibracionals i electròniques de dues transicions de fase induïdes per la pressió en aquest material. Els resultats s'han publicat a la revista Materials Today Advances.

Llegir més...

MISSIÓ ALBA 2023-2024: REGISTRE OBERT PER LES ESCOLES

Obertes les inscripcions per a la 6ª edició de Missió ALBA, el programa educatiu de ciència que ja ha engrescat a 59.000 alumnes de tot Espanya. El termini d'inscripcions finalitza el 13 d'octubre.

Llegir més...

PRIMER ESTUDI AMB DADES DEL NOU MICROSCOPI PER A CIÈNCIA DE MATERIALS DEL JEMCA

Un equip de l'ICN2 i de l'IREC han fet servir el microscopi electrònic del JEMCA dedicat a la ciència de materials, per estudiar l'estructura atòmica del materials catalítics crucials per al funcionament d'un nou tipus de bateries. Les imatges obtingudes amb el microscopi van ser clau per resoldre l'estructura atòmica de les nanopartícules dels catalitzadors espinel·la. Els resultats s'han publicat al Journal of the American Chemical Society. El JEMCA, situat a les instal·lacions del Sincrotró ALBA, es va inaugurar el febrer del 2023.

Llegir més...

PROCESSOS QUÍMICS MÉS VERDS AMB UN NOU CATALITZADOR PER A LA HIDROFORMILACIÓ D'ETILÈ

Una recerca liderada per l'ITQ (UPV-CSIC) ha demostrat la possibilitat de substituir els catalitzadors moleculars en solució per catalitzadors totalment sòlids basats en àtoms metàl·lics aïllats per a la hidroformilació selectiva d'etilè en fase gasosa, una destacada reacció química industrial. El descobriment obre el camí a processos químics més verds, amb més eficiència energètica i menys empremta de carboni, per a la valorització de matèries primeres no convencionals, alternatives al cru. Per provar el catalitzador dissenyat s'han utilitzat tècniques de llum de sincrotró al Sincrotró ALBA.

Llegir més...

UN EQUIP D’ALBA DESCOBREIX UN DOMINI COMÚ EN ELS REGULADORS D’ADN D’HUMANS I BACTERIS

Un grup de recerca de la línia de llum XALOC del Sincrotró ALBA ha descobert un domini proteic comú entre bacteris i humans en els factors de transcripció del material genètic. L’han batejat com a TetD. Aquest descobriment mostra que els principis funcionals bàsics són molt similars entre els éssers vius i suggereix l'existència d'un avantpassat comú abans de l’aparició de la vida pluricel·lular. A més, la proteïna humana que té aquest domini TetD està relacionada amb l'aparició del càncer, per la qual cosa aquest estudi pot ajudar a entendre la regulació del desenvolupament de la malaltia.

Llegir més...