BIÒLEGS VEGETALS DESCOBREIXEN EL SIMPLE PRINCIPI PEL QUAL LES PLANTES RESPONEN A L'HORMONA AUXINA

En un nou estudi, investigadors d'Holanda en col·laboració amb el Japó i Espanya han trobat un simple mecanisme per al control del creixement de les plantes. La implementació d'aquests descobriments pot ajudar els agricultors a dissenyar nous cultius amb, per exemple, resistència contra malalties, sequera o inundacions. Alguns dels experiments es van portar a terme a la línia de llum XALOC del Sincrotró ALBA.

Llegir més...

COM ELS CONDUCTORS AMB REVESTIMENT SUPERCONDUCTOR RESPONEN DAVANT LES CONDICIONS EXTREMES DEL FUTURE CIRCULAR COLLIDER DEL CERN

Investigadors de l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB, CSIC), el Sincrotró ALBA, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el CERN, estudien la resistència de superfície i les propietats de vòrtex de set conductors amb revestiment superconductor a freqüències de microones, camps magnètics elevats i baixes temperatures (imitant les condicions esperades del Future Circular Collider al CERN) per estudiar com responen.

Llegir més...

L’IRTA I EL SINCROTRÓ ALBA COL·LABOREN EN L’ESTUDI D’UN NOU BIOMATERIAL COM A DESCONTAMINAT DE METALLS PESANTS

El projecte es basa a analitzar les propietats bioquímiques d’aquest biomaterial, i el seu possible ús per a absorbir i inmobilitzar metalls pesants d’aigües contaminades. Es tracta del primer cop que l’IRTA (Institute of Agrifood Research and Technology) i el Sincrotró ALBA estableixen una col·laboració científica.

Llegir més...

INVESTIGADORS DISSENYEN UN SISTEMA BASAT EN NANOTECNOLOGIA CAPAÇ DE TRANSPORTAR METÀ A MENOR PRESSIÓ I COST

El material està basat en un sistema organometàl·lic i ofereix una alternativa al transport de gas natural, així com als vehicles que funcionen tant amb el gas com a combustible (turismes, autobusos i vaixells). Algúns dels experiments es van portar a terme a la línea de llum MSPD del Sincrotró ALBA.

Llegir més...

PRIMERS EXPERIMENTS D’ALTA PRESSIÓ EN LA LÍNIA DE LLUM MIRAS

Un estudi publicat en el Journal of Physical Chemistry C mostra per primera vegada la combinació de dues tècniques de llum de sincrotró per estudiar el comportament a alta pressió d’un iodat: la difracció de pols amb raigs X i la microespectroscòpia FTIR. Aquest és el primer experiment realitzat a MIRAS en condicions extremes utilitzant el rang de freqüència de l’infraroig llunyà, i il·lustra la sinergia de la microespectroscòpia infraroja amb d’altres tècniques disponibles a ALBA, en particular a la línia de llum MSPD, com a mètode analític complementari.

Llegir més...