VIDRES PREHISTÒRICS IRANIANS SOTA LA LLUM DEL SINCROTRÓ

Sou a: Inici / Actualitat / NOTÍCIES / VIDRES PREHISTÒRICS IRANIANS SOTA LA LLUM DEL SINCROTRÓ
Un grup de recerca de la Universitat d’Isfahan, a l’Iran, ha analitzat al Sincrotró ALBA uns antics vidres iranians de fa més de 4.000 anys. Aquestes peces de vidre decoratives van ser trobades al ziggurat de Chogha-Zanbil, un temple piramidal declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Cerdanyola del Vallès, 25 de gener de 2018.   Els ziggurats, característics de l’arquitectura mesopotàmica, són temples de pedra en forma de piràmide esglaonada construïts fa milers d’anys on vivien les divinitats. Tanmateix, Chogha-Zanbil, situat prop de Susa (Iran), és un dels pocs ziggurats que excepcionalment es troben fora de la zona que ocupava l’antiga Mesopotàmia. En altres temps, Chogha-Zanbil era coneguda com a Dur Untaš i es considerava una ciutat sagrada pel regne elamita, una antiga civilització establerta al sud-oest de l’actual Iran.

Amb l’objectiu de descobrir la composició química d’aquestes mostres úniques, que inclouen peces de ceràmica i gresols metal·lúrgics, l’equip iranià va venir al Sincrotró ALBA per analitzar-les amb difracció de pols de raigs X a la línia de llum MSPD. Les anàlisis es van realitzar en més de 100 punts diferents dels objectes. La llum de sincrotró ha permès als investigadors obtenir patrons de difracció de gran resolució, a partir dels quals han pogut deduir la composició exacta tant de la base d’argila de les peces com de la seva part de vidre.

IM-IranianAncientGlass IM-IranianAncientGlass

Peces de vidre (esquerra) que van ser usades en la decoració de portes i parets del temple de Chogha-Zanbil (dreta). Mohammadamin Emami.

Els científics han pogut determinar que el vidre conté calcita, cristobalita i guix. Així mateix, l’ambició principal de la recerca era conèixer el perquè de l’efecte brillant de la superfície de vidre dels objectes. Finalment han descobert que el vidre també conté wol·lastonita i zeolita A (un silicat d’alumini i plata deshidratat), materials que podrien ser els responsables de la brillantor superficial de les peces. Aquesta és la primera vegada que s’estudien des del punta de vista químic els antics vidres de Chogha-Zanbil. Amb aquesta informació es podrà conèixer millor el procés de fabricació del vidre i reconstruir els coneixements tecnològics d’aquesta antiga civilització.

Aquest estudi s’ha dut a terme en el marc d’un acord de col·laboració entre el Sincrotró ALBA i l’Institut per la Recerca en Ciències Fonamentals de l’Iran. Durant la construcció del futur sincrotró iranià (ILSF – Iranian Light Source Facility), l’ALBA acull científics de l’Iran per tal de poder rebre formació i realitzar-hi experiments a fi d’intercanviar coneixement en les àrees d’acceleradors de partícules i aplicacions de la llum de sincrotró.

 

arxivat sota: , ,